• Hjem  > 
  • Internasjonal dag for plantehelse, 12.mai.

Internasjonal dag for plantehelse, 12.mai.

 

FN utpekte 12. mai til den internasjonale plantehelsedagen (IDPH) for å øke global bevissthet om hvordan beskyttelse av plantehelse kan bidra til å stoppe sult, redusere fattigdom, beskytte biologisk mangfold og miljø og øke økonomisk utvikling.
Dagen er en oppfølging av plantehelseåret 2020-

Plantehelsen i Norge er god sammenlignet med andre europeiske land, men økende handel, både kommersiell og privat, øker risikoen for at nye skadegjørere får fotfeste her i landet. Særlig under koronapandemien har det blitt meldt om økt interesse for hage og hjemmedyrking.

– Kjøper du planter fra utlandet, så risikerer du at det følger med skadedyr og plantesykdommer som kan gjøre stor og uopprettelig skade. Andre land i Europa strever med mange skadedyr og plantesykdommer som vi til nå har vært forskånet for i Norge. Om vi ikke er forsiktige når vi handler planter og jord fra andre land, så kan det få store konsekvenser, sier Line Ruden, seksjonssjef i seksjon planter og innsatsvarer i Mattilsynet.

Planter kan være smittet med sykdommer uten å ha symptomer, og først bli syke lenge etter at de har kommet inn i landet. Dette gjør det vanskelig både å oppdage skadegjørerne og å starte bekjemping før de er spredt og ikke lenger mulig å utrydde.

Mange handler uten å kjenne til risikoen, les hele artikkelen fra mattilsynet her