Hva er egentlig pollinatorvennlig ?

16. mai 2021

Insekter er en fellesbetegnelse på veldig mange arter som kan være svært ulike – så dersom vi skal tilrettelegge for insekter så har de, som oss, mange ulike behov.
Insektene har grunnleggende behov slik som oss mennesker for næring, vann og «husly». Og ettersom insektene er svært mange til dels ganske forskjellige arter – kan for eksempel næring være mye forskjellig. Begrenser vi oss til pollinerende insekter – en gruppe som får mye oppmerksomhet om dagen – er det fortsatt ganske stor variasjon. Det er jo mange arter som pollinerer i Norge, nå om våren  er det særlig noen elementer i landskapet som er spesielt viktige.

Når det gjelder trær og busker bør vi alle for eksempel se nærmere på selja når den blomstrer eller oppsøke et gammelt lønnetre og høre duren av bier og humler som forsyner seg der. Frukttrær er også til glede for flere – og på flere stadier – både i blomstringen om våren (og da ofte ganske tidlig når det ikke er så veldig mange andre ressurser rundt omkring) – og når de bærer frukt (nedfallsfrukt kan glede mange!). Når det gjelder busker er det flere som setter pris på både bringebær og andre bærbusker, og slåpetorn for eksempel. Humler er også svært begeistret for rhododendron, og de kan besøke både mispel og klokkebusk og syrin. Ja og sommerfuglbusken bærer jo navnet sitt med rette.

Pollinatorvennlig skjøtsel kan være så mangt. Det kan være å la død ved ligge, å plante et tre, en staude eller la gresset (og kanskje en løvetann eller flere) gro.

La deg inspirere av det du har tilgang til i en hage, park eller et hagesenter og observer hvilke insekter som trives på ulike planter og trær sier vår rådgiver i Landskapsøkologi Wenche Dramstad, som 27 mai skal dele noen av sine ideer med oss gjennom webinaret «hvordan tenke som et insekt».
Påmelding – FAGUS

Siste nyheter