• Hjem  > 
  • Nyheter  > 
  • Muligheter og utfordringer med brukstak- fra et byggeteknisk perspektiv

Muligheter og utfordringer med brukstak- fra et byggeteknisk perspektiv

26. september 2020

I senere år har mange begynt å få øynene opp for at tak kan brukes til mer enn å holde regnet ute. Erlend Andenæs jobber med en doktorgrad på dette temaet, og vi er så heldige å få høre han under nettverkstreffet  i Trondheim som omhandler Lokal Overvanns Disponering.

I byer med trang plass på bakkeplan og skyhøye kvadratmeterpriser ligger det tusenvis av kvadratmeter med tomme takflater, som stadig flere utbyggere og arkitekter ønsker å gjøre nytte av. Mulighetene er mange: uterom, grønne bed som er pene å se på, overvannshåndtering, strømproduksjon eller til og med dyrking av nyttevekster.

Likevel må man ikke glemme at å holde regnet ute fortsatt er takets viktigste funksjon. Denne funksjonen må bevares selv når taket utføres på alternative måter. Enkelte endringer kan påvirke takets bygningsfysikk og i verste fall føre til skade. Det er viktig å være oppmerksom når taket skal planlegges, prosjekteres, bygges og brukes. Særlig er dette tilfelle med grønne tak, som har blitt populære i senere år her til lands.

For å få bedre oversikt over risiko og muligheter ved grønne/blågrønne og andre brukstak jobber Erlend Andenæs på NTNU med en doktorgrad ved forskningssenteret Klima 2050. En rekke masteroppgaver har også blitt skrevet om de ulike temaene og utfordringene forbundet med utradisjonell bruk av tak. Arbeidet berører mange fagfelt som bygningsfysikk, byggeprosess, overvannshåndtering, snø- og ishåndtering, risikohåndtering og konstruksjonsteknikk. Det jobbes med å lage en veileder som kan hjelpe med å håndtere de vanligste risikomomentene forbundet med denne nye og spennende måten å bygge tak på.

 

Utvendig nedløp fra en takterrase. Store istapper dannes når varmen fra bygget smelter snø på terrassen mens det er minusgrader i lufta
Foto: Erlend Andenæs
Første tegn til vannlekkasje: flekk i taket inne. Det kan ha samlet seg mye vann i takkonstruksjonen før de første regndråpene trenger igjennom.
Foto: Erlling Andenæs
Tak med dårlig drenering og store vanndammer
Foto: Erlend Andenæs
Tak som mangler fall gjør at det dannes en dam ved parapeten. Her er feilen synlig og kan rettes opp, men hvordan kan vi vite om det grønne taket i bakgrunnen er bygget riktig ?
Foto: Erling Andenæs
Application of green roofs on buildings. Label 1 is an intensive green roof, 4 denotes extensive, 2 and 3 are semi-intensive. Adapted from Byggforskserien 525.306

Siste nyheter